WAT ZIJN DE VOORWAARDEN VOOR EEN HYPOTHEEK? SIEWE GEEFT ANTWOORD
Stel, je hebt je droomhuis gevonden, dan is de volgende stap het regelen van een hypotheek. Om die hypotheek te krijgen stellen banken een aantal voorwaarden. Vind je het handig om alvast te weten welke dat zijn? Lees dan verder. Siewe zet met plezier de eisen en meest gestelde vragen voor je op een rij, zodat je goed voorbereid bent. Je kunt natuurlijk ook altijd even de aankoopmakelaar van Siewe vragen om tips en advies.
Als je een hypotheek wilt krijgen is het allerbelangrijkste dat je voldoende inkomen hebt om de hypotheek maandelijks te kunnen betalen. Daarbij moet de hoogte van de hypotheek overeenkomen met de waarde van je huis. Je hypotheekadviseur bepaalt of je aan deze voorwaarden voldoet. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen.
En hoe zit dat met tweeverdieners?
Vanaf 2021 mogen tweeverdieners 90% van het laagste inkomen meenemen bij de berekening van de maximale hypotheek. Voorheen was dat 80%. Tweeverdieners kunnen dus meer hypotheek krijgen dan voorgaande jaren.
Heb ik een vaste aanstelling nodig?
Dit is een van de meest gestelde vragen die onze aankoopmakelaars krijgen. Helaas kunnen we daar geen sluitend antwoord op geven. De ene bank is er makkelijker mee dan de andere. Vaak kun je met een intentieverklaring van je werkgever toch een hypotheek krijgen.
Ik ben zelfstandig, kan ik dan wel een hypotheek krijgen?
Je zal de verhalen wel gehoord hebben, voor een zelfstandige is het lastig een hypotheek te krijgen. Daar zijn we het niet helemaal mee eens. Er zijn banken die zelfstandigen graag helpen. Hypotheekverstrekkers kijken naar de inkomsten van de laatste drie jaar om de maximale hypotheek te bepalen. Ook als je nog geen drie jaarcijfers kunt overleggen is er meer mogelijk dan je denkt. Misschien heb je wel veel overwaarde of eigen geld. Dus ga vooral in gesprek met een goeie hypotheekadviseur om jouw mogelijkheden te verkennen.
Kan ik meer lenen, zodat ik het huis kan verbouwen?
Ja, dat kan. Maar dan moet je wel met een taxatierapport aantonen wat je huis na de verbouwing waard is. De aangetoonde meerwaarde kun je meefinancieren. Dit in tegenstelling tot de bijkomende kosten, zoals de taxatie, overdrachtsbelasting, notariskosten en makelaarskosten. Houd er rekening mee dat je hiervoor een spaarpotje hebt.
Welke documenten heb ik nodig voor de aanvraag van een hypotheek?
Voor de aanvraag van de offerte heb je de volgende documenten nodig:
- Inkomensgegevens. Dit kan zijn een recente salarisstrook, een werkgeversverklaring of een intentieverklaring van je werkgever. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan wil de hypotheekverstrekker de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar zien, de aangiften inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
- Overzicht van eigen vermogen en/of geld.
- Gegevens van jouw financiële verplichtingen. Denk aan een (studie)schuld, achterstallige betalingen, een lopende lening of alimentatie.
- Van de nieuwe woning het koopcontract, taxatierapport en eventueel een bouwkundig rapport.
Moet ik verzekeringen afsluiten als ik een huis koop?
Een opstalverzekering is verplicht. Een inboedel- en glasverzekering zijn vooral heel handig. Je kunt ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit ben je niet verplicht, maar het is fijn voor je nabestaanden. Een deel van de (of de volledige) hypotheek wordt kwijtgescholden, waardoor er overwaarde is en de maandlasten naar beneden kunnen.
Heb je nog vragen?
Wil je meer informatie over het verkrijgen van een hypotheek? Of heb je hulp nodig bij het vinden van een geschikte woning? Siewe Wonen beantwoordt graag al jouw vragen. We kennen een aantal goede adviseurs met wie we je graag in contact brengen. Je kunt ons bellen op 035-6990044 of stuur een mail naar wonen@siewe.nl