Een bouwkundig rapport is een gedetailleerd document dat de staat en de conditie van een woning beschrijft. Als je een bouwkundig rapport laat maken, stelt een expert de bouwtechnische staat vast en weet je welke gebreken er zijn en of het op korte termijn nodig is om onderhoudswerkzaamheden te laten uitvoeren. Verborgen gebreken, zoals lekkages of houtworm, komen aan het licht. Daarom kan een bouwkundig rapport belangrijk zijn bij de aankoop of verkoop van een woning. Het helpt je een weloverwogen beslissingen te nemen.
Wanneer is een bouwkundige keuring nodig?
Een bouwkundige keuring is niet verplicht. Als je een (ouder) huis gaat kopen met een aankoopmakelaar van Siewe, zullen we je tijdens de bezichtiging adviseren of het nodig is om een bouwkundig rapport te laten maken. Wij kennen een aantal goede bouwkundigen die snel een betrouwbaar rapport kunnen aanleveren. Heb je geen aankoopmakelaar of kennissen of familie met technische kennis die tijdens de bezichtiging meekunnen, dan is het altijd aan te raden een bouwkundige keuring te laten doen. Stel je voor dat je net alles mooi verbouwd hebt en het blijkt dat het dak lekt of de installatie aan vervanging toe is. Dat zou heel zonde zijn.
Kopen onder voorbehoud van bouwkundige keuring
De bouwkundige keuring kun je als voorbehoud laten opnemen in de koopovereenkomst. Stel dat er verborgen gebreken of meer onderhoudskosten uit de keuring komen dan verwacht, dan kun je onder de koop uit, of je kunt opnieuw over de prijs en/of voorwaarden met de verkoper onderhandelen. Er kan vooraf een bedrag voor de maximale directe herstelkosten worden afgesproken. Uiteraard adviseert en helpt je aankoopmakelaar van Siewe je hierbij.
Wat staat er in een bouwkundig rapport?
- Basisgegevens van het gebouw zoals adres, type woning, bouwjaar, en de datum van de inspectie.
- Uitleg over hoe de inspectie is uitgevoerd, welke onderdelen van het gebouw zijn bekeken en eventuele beperkingen of ontoegankelijke gebieden.
- Gedetailleerde beschrijving van de conditie van verschillende bouwkundige onderdelen zoals fundering, dak, gevels, vloeren, muren, ramen, deuren, installaties (elektrisch, sanitair, HVAC), enz.
- Opsomming en beschrijving van geconstateerde gebreken, risico’s en mogelijke gevolgen daarvan. Dit kan variëren van scheuren in muren tot vochtproblemen of verouderde installaties.
- Aanbevelingen voor noodzakelijk onderhoud, reparaties of verdere onderzoeken. Dit kan ook een indicatie van de kosten en prioriteiten bevatten.
- Foto’s van de geïnspecteerde onderdelen, vooral waar gebreken of problemen zijn geconstateerd, om de bevindingen visueel te ondersteunen.
Een bouwkundige keuring laten doen als je al een huis bezit
Ook als je eigenaar van een woning bent, kan het handig zijn een bouwkundig rapport te laten maken. Zoals je aan bovenstaande opsomming kunt zien, geeft een keuring je veel inzicht en weet je welke onderhoudsinvesteringen je in de toekomst moet of kunt verwachten. Stel dat er uit de keuring onderhoud komt waar je geen tijd of geld in wilt investeren, dan kun je ook overwegen om te verhuizen. Siewe Wonen helpt je graag bij het maken van een goede keuze hierin.
We hopen dat je wat hebt gehad aan deze informatie. Wil je hulp of heb je nog vragen over een bouwkundige keuring? De makelaars van Siewe zijn ervaren en staan voor je klaar.