Nieuws /

Wat doet een aankoopmakelaar?

Blog van Sanna Helmer

Wel of geen aankoopmakelaar

Sta je op het punt een huis te kopen? Dan heb je jezelf vast al eens de vraag gesteld of je een aankoopmakelaar in de arm moet nemen. Deed ik ook. In eerste instantie dacht ik het zelf wel te kunnen. Beetje zoeken, onderhandelen en de deal rondmaken. Hoe moeilijk kan het zijn?

Na een paar bezichtigingen kwam ik erachter dat bij de aankoop van een huis meer komt kijken dan ik dacht. Daarbij hoorde ik van vrienden dat zij heel goede ervaringen hebben met een aankoopmakelaar. “Het heeft ons uiteindelijk geld bespaard.” Daar had ik wel oren naar, dus belde ik Siewe Wonen. Nog diezelfde middag zat ik op het kantoor in Bussum bij Jasper aan een lekkere kop koffie.

Ik vroeg hem op de man af. “Wat is het nut van een aankoopmakelaar?” Na zijn verhaal was ik overtuigd. Dit ga ik doen! Ik ben benieuwd of jij dat ook zo ziet.

1.    De voorkennis van een aankoopmakelaar

Als je het niet gehoord hebt, heb je het wel ervaren. Huizen worden binnen een week verkocht en overbieden is eerder regel dan uitzondering. Bij de echt leuke huizen is het helemaal moeilijk om er tussen te komen. Een aankoopmakelaar weet wat er op de markt komt nog voor de woning op Funda staat. Deze voorkennis kun je gebruiken om vooronderzoek te doen, je financiën op orde te maken en soms is het zelfs mogelijk voor de ‘officiële’ verkoop uit het huis te bezichtigen. Met een aankoopmakelaar maak je dus net wat meer kans om dat ene toffe huis te bemachtigen.

2.    Met een aankoopmakelaar word je serieuzer genomen

In deze markt is de gunfactor belangrijk. Kopers kunnen vaak kiezen uit diverse biedingen en dan helpt het als je een aankoopmakelaar hebt. De verkopend makelaar weet dan dat je je zaakjes op orde hebt en een serieuze koper bent die de financieringsruimte al heeft onderzocht. Dat doet een aankoopmakelaar namelijk ook voor je. Zodat je snel kunt doorpakken. Voor een verkopende partij is het fijn te weten dat als hij jou het huis ‘gunt’ dat het ook goedkomt.

3.    Van begin tot eind is de aankoopmakelaar jouw steun en toeverlaat

Is dit verstandig? Wat vind jij? Hoe zit het daarmee? Stel je vragen! Jouw aankoopmakelaar is er voor jou. Hij begeleidt je van de zoektocht tot de afhandeling en behartigt je belangen bij het opstellen van de koopakte. Zo kunnen er geen nadelige clausules in worden opgenomen waar je later problemen van kunt ondervinden.

4.    Jouw aankoopmakelaar ziet niets over het hoofd

Het grote voordeel van een aankoopmakelaar is dat hij of zij met je meegaat naar bezichtigingen en dan  gelijk gebreken voor je kan waarnemen. Asbest, rotte balken, hij ziet het. Op die manier koop je nooit een ‘kat in de zak’. Daarbij kan jouw aankoopmakelaar een goede inschatting maken van de kosten die je moet maken om gebreken te verhelpen en verbeteringen te realiseren.

5.    Een aankoopmakelaar kent de marktwaarde

Als je in je eigen buurtje een nieuw huis koopt, weet je wel een beetje welke straat er ‘goed’ is en wat de huisprijzen ongeveer zijn. Maar weet je ook voor hoeveel ze uiteindelijk verkocht zijn? Een aankoopmakelaar kan dit voor je uitzoeken. En dat wordt nog interessanter als je een huis wilt kopen in een buurt waar je minder bekend bent. In het geval van Jasper kent hij elk hoekje en straatje van het Gooi en ook Almere is inmiddels bekend terrein. Die kennis zet hij graag voor je in.

6.    De technische keuring wordt geregeld door een aankoopmakelaar

Als je een bezichtiging doet, wil je je nog wel eens laten ‘verblinden’ door de schoonheid van een huis. Maar wat gaat onder de grond schuil en hoe zit het met het leidingwerk en de conditie van het dak? Als je slim bent, laat je een bouwtechnische keuring doen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Maar niet iedereen doet dit even grondig. Wel als je de aankoopmakelaar van Siewe hebt. Siewe werkt namelijk samen met één bureau dat erom bekend staat altijd goed werk te leveren.

7.    Een aankoopmakelaar onderhandelt scherp voor je

Dit is misschien wel een inkoppertje, maar dit is wel één van de belangrijkste punten. Want hoe fijn is het als je als leek deze onderhandeling niet hoeft te doen. Vergeet niet: een huis kopen is 80% emotie. Daar wil je je natuurlijk niet helemaal door laten leiden. Een aankoopmakelaar zorgt dat je met je hart koopt, maar niet te veel betaalt.

8.    De meeste aankoopmakelaars werken op no cure, no pay-basis

Misschien twijfel je nog omdat je geen kosten wilt maken als je uiteindelijk het huis van je dromen niet vindt. Geen zorgen, Siewe Wonen werkt op no cure, no pay-basis. Je spreekt vooraf een percentage af dat je betaalt over het bedrag waarvoor je het huis koopt. Bij Siewe is de courtage gemiddeld 1,25%. Stel, je koopt een huis van 250.000,- euro en je spreekt een courtage af van 1,25%, dan kost de aankoopmakelaar 3.125,- euro. Door het feit dat je zeker weet dat je niet te veel betaalt voor je nieuwe huis en dat er strak voor je onderhandeld wordt, bewijst dat een aankoopmakelaar zichzelf terugverdient.

Wil jij meer weten over de aankoopmakelaar van Siewe

Ben je overtuigd en wil je een aankoopmakelaar of wil je net als ik het gesprek aangaan met Jasper. Bel even naar het kantoor om een afspraak te maken. Je kunt bellen naar 035 699 00 44. Een mail sturen kan ook: wonen@siewe.nl Jasper is trouwens niet de enige aankoopmakelaar. Erwin de Ruiter helpt je ook met veel kundigheid en plezier.

En oh ja, ik heb inmiddels mijn droomhuis gevonden met behulp van Jasper. Nog even en dan krijg ik de sleutel. Ik kan niet wachten!

Menu