Nieuws /

Verhuizen van een huurhuis naar een koophuis

Huur je momenteel en overweeg je een koopwoning? Dat is een grote stap, en de kans is groot dat je benieuwd bent naar wat er allemaal bij komt kijken. Met plezier vertellen we je hoe je zorgeloos en op een plezierige manier de overstap kunt maken van een huurhuis naar een koophuis. We geven tips en vertellen waar je op moet letten. Ook leggen we uit hoe je de beste kans maakt om het huis van je dromen te kunnen kopen.

Van huren naar kopen? Onderzoek eerst hoeveel je kunt lenen

De overstap van een huurhuis naar een koophuis begint met het onderzoeken van je financiële mogelijkheden. Want als je weet hoeveel hypotheek je kunt krijgen, weet je in welke prijsklasse je kunt zoeken. Er zijn diverse websites waar je op basis van inkomen een snelle rekensom kunt maken. Maar zo’n calculator houdt geen rekening met alles, daarom adviseren we je om naar een betrouwbare hypotheekadviseur te gaan die je een realistisch beeld geeft van je mogelijkheden. Daarmee voorkom je teleurstellingen en sta je sterker in de onderhandeling. Vraag je hypotheekadviseur om een hypotheekverklaring op te stellen. Hierin staat wat je kunt lenen. Als je dit laat zien aan de verkoper, toon je aan dat je de koop kunt waarmaken en dat biedt zekerheid voor de verkoper. Je hebt dan een voorsprong!

Huurhuis verlaten voor een koophuis? Kies voor een aankoopmakelaar

Nu je weet hoeveel het kost om over te stappen van huren naar kopen, kan de zoektocht beginnen. Ga je zelf op zoek en struin je Funda af? Of kies je voor de hulp van een aankoopmakelaar? Siewe Wonen heeft uitstekende aankoopmakelaars die zichzelf als het ware terugverdienen door je te wijzen op gebreken, te helpen bij de onderhandeling en je attent te maken op de kleine lettertjes in de koopovereenkomst. Ook profiteer je van een voorproefje van het nieuwste woningaanbod. Jij ziet de nieuwste koopwoningen als eerste.

Je hebt een koophuis gevonden dat leuker is dan je huurhuis

Gefeliciteerd, je hebt een koophuis gevonden dat leuker is dan je huurhuis en je wilt de overstap maken. Dan is het tijd om te gaan bieden en het eens te worden over de prijs. Als dat lukt, teken je de koopovereenkomst. Na het tekenen van het koopcontract heb je nog 3 dagen bedenktijd. Tijdens deze periode mag je alsnog afzien van de koop zonder dat je daarvoor een reden hoeft op te geven. Maar laten we ervan uitgaan dat je dat niet doet en met veel enthousiasme de overstap van huurhuis naar koophuis gaat maken. Dan is het tijd om de financiering in orde te maken en misschien een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Siewe Wonen kan je adviseren over de beste aanpak hiervoor.

Alles is rond, je weet wanneer je van je huurhuis naar je koopwoning verhuist

Alles is geregeld en je weet wanneer de verhuisdatum is. Nu nog flink klussen en dan is het zover. Als je toch bezig bent, onderzoek dan meteen of je je huis beter kunt isoleren, zodat je energierekening straks lager is. En er zijn ook nog wat dingen die je moet regelen voordat je verhuist. Zorg ervoor dat je je inboedel- en opstalverzekering hebt geregeld en geef je nieuwe adres door aan PostNL, zodat je post wordt doorgestuurd. Verder is het handig om op tijd een verhuiswagen te regelen, zodat al je spullen van je huurwoning naar je nieuwe koopwoning kunnen worden verhuisd. En ook niet onbelangrijk: regel een paar sterke vrienden en familieleden. Dan is de klus zo geklaard.

Rest ons nog je heel veel plezier te wensen in je nieuwe koopwoning!

Menu