Nieuws /

Tijdelijke verhuur woonruimte van de baan!

Eerste kamer stemt toch in met verbod op tijdelijke verhuur woonruimte. Het leek nog even spannend te worden maar helaas is het wetsvoorstel toch aangenomen. Er zijn wel uitzonderingen opgenomen voor verhuurders die tijdelijk naar het buitenland gaan voor werk en hun huis in die periode willen verhuren. Voor meer informatie hierover: vraag het de verhuurspecialisten van Siewe Makelaars.

Een initiatiefwet voor een verbod op tijdelijke huurcontracten is dinsdag aangenomen in de Eerste Kamer. Een motie van het CDA, die stelt dat de regering verruiming van de hospitaverhuur moet onderzoeken, werd ook aangenomen. Het CDA steunde de wet na de garantie dat tijdelijke verhuur aan studenten mogelijk blijft, ook als zij niet op een campus wonen.

De fracties van BBB, VVD, JA21 en FVD stemden tegen, de rest van de partijen stemde voor. Na een draai van de BBB-fractie in de Eerste Kamer was het onzeker of de wet op voldoende steun kon rekenen in de senaat.

Niet alle tijdelijke contracten worden verboden. Contracten voor specifieke doelgroepen, zoals bij studentencampussen en zorgwoningen, mogen nog steeds tijdelijk zijn. Mensen die op proef samenwonen of tijdelijk in het buitenland werken, mogen ook nog steeds hun huis tijdelijk verhuren.

Draai BBB: Ongeveer een derde van de nieuwe huurcontracten in de vrije sector, circa een half miljoen woningen, heeft een tijdelijk contract van maximaal twee jaar. In 2016 werd het tijdelijke huurcontract ingevoerd omdat het tijdelijke leegstand zou terugdringen. Ook moest het meer huurwoningen, betere doorstroming en kortere wachtlijsten opleveren.

Maar volgens de Partij van de Arbeid en ChristenUnie, die de initiatiefwet in de Tweede Kamer indienden, leiden tijdelijke contracten tot onzekerheid en onverwachte huurverhogingen. Het vaste huurcontract moest weer ‘de norm’ worden. De Tweede Kamer stemde in mei voor de initiatiefwet van Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (CU).

Hoewel BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas in de Tweede Kamer wel voor de wet stemde, maakte haar partij uiteindelijk in de Eerste Kamer een draai. Het wetsvoorstel zou volgens de 16-koppige fractie het pensioen van de kleinere vastgoedbelegger laten ‘verdampen’ met de reguleringen die op de vrije huursector afstevenen. Door de wet levert verhuur minder op, net als het verkopen van de huurwoning als er een vaste huurder in zit.

Bron: Financieel Dagblad

Chat openen
Hallo,
Kunnen we je helpen?