Nieuws /

3 tips voor starters die nu een huis willen kopen

Yes! Je gaat ervoor. Je eerste huis! Spannend én heel leuk. Waar moet je nou op letten als je voor het eerst een huis gaat kopen? Onze aankoopmakelaars krijgen gedurende het begeleiden van woningzoekenden allerlei vragen. De meestgestelde vragen hebben we omgezet in 3 praktische tips. Doe er je voordeel mee! En als je hierna nog vragen hebt, bel gerust. We vinden het leuk om je te helpen.

 

Tip 1. Begin met een financiële check

Voordat je met je zoektocht start, moet je eerst weten in welke prijsklasse je kunt zoeken. Laat daarom eerst een financiële check doen, zodat je weet wat je maximaal kunt lenen. Je wilt immers zeker weten dat je jouw droomhuis kunt betalen. Met deze informatie op zak ben je gelijk een interessante koper, want de verkopende partij krijgt via jouw aankoopmakelaar te horen dat je kredietwaardig bent. Dat geeft de verkoper meer zekerheid. Mocht je geen aankoopmakelaar meenemen, dan kun je ook zelf bij de verkopende partij of makelaar kenbaar maken dat je een financiële check hebt laten doen.

 

Tip 2. Zorg voor een spaarpotje

Zoals we al vertelden, moet je alle bijkomende kosten met eigen geld betalen. Bijkomende kosten zijn een taxatie, makelaarskosten en de kosten voor het hypotheekadvies. Daarbij, als je eenmaal de sleutel hebt, wil je je eerste huisje natuurlijk supermooi maken en mooi houden. Ons advies is dus sparen, sparen en sparen! Dat maakt het kopen en naar je zin maken van een huis zoveel leuker. Creëer je droom!

 

Tip 3. Huis bezichtigen? Neem een aankoopmakelaar mee

Het is zover. Je gaat een huis bezichtigen. Op de foto’s ziet het huis er tiptop uit en in gedachten heb je hem al ingericht. Je kunt je zomaar verliezen in de emotie. Begrijpelijk! Helaas kan dat achteraf voor nare situaties zorgen. Je biedt te veel of ziet zaken over het hoofd, waardoor je later veel kosten moet maken.

Met een aankoopmakelaar mag jij in alle vrijheid fantaseren over een toekomst in dit huis. Een aankoopmakelaar let voor jou op belangrijke (technische) zaken. Daarbij doet een aankoopmakelaar vooronderzoek naar de prijs, de vergunningen van het huis, de buurt en lopende bouwprojecten in de wijk. Met een aankoopmakelaar ga je dus goed voorbereid de bezichtiging in. En besluit je dat dit hét huis is voor jou, dan kun je samen met de aankoopmakelaar het bod bepalen. Meer weten over de voordelen van een aankoopmakelaar? Lees ook dit blog eens: de voordelen van een aankoopmakelaar.

Overdrachtsbelasting afgeschaft voor starters

Tot slot nog een goed nieuwtje! De overdrachtsbelasting is afgeschaft voor starters. Tot 2021 betaalde iedereen 2% van de koopsom aan overdrachtsbelasting. Ben je niet ouder dan 35 jaar en koop je je eerste huis? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer. Ook doorstromers tot 35 jaar, die nog geen gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting, komen in aanmerking voor deze regeling. Het fijne aan deze regeling is dat je minder eigen geld hoeft mee te nemen. Want zoals je misschien wel weet, moet je als koper alle bijkomende kosten zelf financieren.

 

Contact met Siewe Wonen

Heb jij een huis op het oog of wil je meer weten over een aankoopmakelaar? Neem gerust contact op met Siewe Wonen. Wij nemen de tijd om je goed uit te leggen waar je als starter op moet letten bij het kopen van een huis. En als je wilt, koppelen we een aankoopmakelaar aan jouw woondroom, zodat je straks kunt zeggen: “Ik heb mijn eerste huis gekocht!” Bel: 035-6990044 of mail naar: wonen@siewe.nl.

Menu