Nieuws /

Overbieden op een huis. Wat moet je wel en wat moet je niet doen.

Overbieden op een huis. Doen of niet doen?

Waar het voorheen alleen al een uitdaging was om je droomhuis te vinden, moet je nu maar afwachten of het lukt om je droomhuis te kúnnen kopen. Mission impossible? Zeker niet. Maar het is wel slim een aantal zaken goed in overweging te nemen. Dat kun je zelf doen, maar in deze tijd is een aankoopmakelaar bijna onmisbaar. Waarom? Dat leggen we uit in dit artikel.

Wat kan een aankoopmakelaar voor je doen?

Een aankoopmakelaar van Siewe helpt bij het zoeken van een geschikt huis, begeleidt je bij bezichtigingen, adviseert, inspecteert en onderhandelt. Is het gelukt en heb je het koopcontract ontvangen, dan leest de aankoopmakelaar even mee, zodat je straks niet wordt verrast door de kleine lettertjes. En wil je een bouwkundige keuring laten doen of heb je een taxatie nodig, ook dan kan de aankoopmakelaar je helpen door het aandragen van betrouwbare partijen.

Maar even terug naar onze tips omtrent het bieden

Allereerst is het goed om te kijken of de vraagprijs reëel is. Is deze bewust laag gehouden, zodat er veel mensen komen kijken en bieden? Of is de vraagprijs marktconform? Je kunt je aankoopmakelaar vragen wat hij vindt, maar je kunt ook zelf onderzoek doen. Vergelijk de vraagprijs met andere woningen in de buurt. Een goede manier is de vierkante meterprijs prijzen naast elkaar te leggen. Houd daarbij wel in de gaten hoe netjes het huis afgewerkt is. Als het een klushuis is, ligt de prijs per vierkante meter lager.

Wat is het huis waard?

Stel, je concludeert dat de prijs niet marktconform is. Wat is het huis dan wel waard? Nu én in de toekomst. Ga je de boel nog drastisch verbouwen en creëer je zo meerwaarde? Ondergaat de buurt een metamorfose, waardoor hij beter aangeschreven zal staan in de toekomst? Wees ook reëel. Kijk ook naar de mogelijke bedreigingen, zoals nieuwbouwontwikkelingen in de omgeving. Verrijken die de buurt of…? Het kan zijn dat je deze informatie niet op internet kunt vinden, maar je aankoopmakelaar is vaak wel op de hoogte.

Inschrijving voorkomen. Kan dat?

Stel nou dat je dit huis wilt hebben. No matter wat! Dan kunnen we je bij Siewe helpen om te kijken wat er financieel mogelijk is. We hebben een paar betrouwbare partners om ons heen verzameld die je van een goed, eerlijk advies voorzien. Daarna kunnen we samen het te bieden bedrag bepalen. Soms kun je inschrijving voorkomen door een goed bod neer te leggen met een tijdslimiet erop.

Zonder voorbehoud van financiering bieden

Vroeger was het ondenkbaar om zonder voorbehoud van financiering te kopen. We zien steeds vaker dat kopers hun kans vergroten door een bod neer te leggen met weinig of geen voorbehouden. En dat werkt. Want voor een verkoper is het natuurlijk heel prettig als je een goed bod hebt en weet dat niets de verkoop in de weg kan staan. Als aankoopmakelaar adviseren wij ook wel eens om dat te doen, maar alléén als we 100% zeker weten dat je de financiering krijgt of zelf voldoende geld hebt.

Een goed samenspel tussen makelaar en financieel adviseur is hierbij erg belangrijk.

 

Bieden zonder voorbehoud van bouwtechnische keuring?

Bied nooit zonder voorbehoud van technische keuring als je geen aankoopmakelaar hebt of zelf technische kennis bezit. Dat kan je duur komen te staan. Een aankoopmakelaar kan heel goed inschatten of er mogelijk bouwtechnische risico’s zijn. Ook over de bodemtoestand, olietank, asbest, perceelgrenzen enzovoort doet jouw aankoopmakelaar navraag, voordat je een bod uitbrengt. Gaat dit niet goed, dan kan dat achteraf zorgen voor een grote teleurstelling en (geld)zorgen.

Conclusie: een aankoopmakelaar bespaart je geld!

Zeker bij een overspannen markt als deze is het dus essentieel dat je je laat bijstaan door een goede en ervaren aankoopmakelaar. Siewe heeft zeer ervaren aankoopmakelaars die je in alle bovengenoemde zaken kunnen bijstaan. Een aankoopmakelaar bespaart je geld. Kennismaken en al je vragen stellen? Leuk! Je kunt ons bereiken op 035-690044 of mail naar wonen@siewe.nl