Wil of neem je een andere hypotheek? Omdat je gaat verhuizen, omdat je de overwaarde benut óf omdat je een lagere rente kunt krijgen? Let dan op dat je ook je voorlopige aanslag aanpast bij de belastingdienst, zodat de belastingteruggave goed geregeld is. Anders bestaat de kans dat je aan het eind van een jaar een afrekening krijgt. Als je meer rente gaat betalen, krijg je geld terug, maar als je minder rente gaat betalen, moet je bijbetalen.
In dit artikel vertellen we hoe je je hypotheek kunt wijzigen, waar je allemaal op moet letten én hoe je vervolgens de belastingdienst informeert over je nieuwe situatie.
Hoe kan ik mijn hypotheek en voorlopige aanslag aanpassen?
Alles begint met het controleren van de voorwaarden en rente van je huidige hypotheek. Laat de eventuele boeterente berekenen als je je huidige hypotheek wilt oversluiten. Daarna ga je op zoek naar een geschikte nieuwe hypotheek. Je kunt hiervoor een hypotheekadviseur inschakelen die het onderzoek en vergelijk voor je doet, maar kunt ook zelf verschillende hypotheekaanbieders en hun voorwaarden vergelijken. Kijk naar de rentetarieven, looptijden, en flexibiliteit van de hypotheken. Laat uitrekenen wat je in de nieuwe situatie aan maandelijkse teruggave ontvangt van de belastingdienst.
Een hypotheekadviseur is geen must, maar wel écht aan te raden
Ons advies is: raadpleeg een hypotheekadviseur voor deskundig advies op maat. Bespreek je financiële situatie, je wensen en de mogelijkheden. Hij of zij zal je vragen om allerlei documenten. Zorg dat je dit vast klaar hebt liggen. Verzamel loonstroken, belastingaangiften, en een overzicht van je huidige hypotheek en hypotheekrenteaftrek. Het is ook belangrijk dat de waarde van je huidige woning bekend is. Je kunt een waardebepaling laten doen, maar voor het daadwerkelijk omzetten van de hypotheek zal je altijd een taxatie moeten overleggen. Laat deze zo snel mogelijk uitvoeren, zodat je precies weet hoeveel je huis waard is.
Om alles officieel te maken, ga je naar de notaris
Heb je eenmaal een hypotheek gevonden die past bij je wensen, dan dient de hypotheekadviseur een aanvraag in bij de gekozen hypotheekverstrekker. Dan is het even wachten op de goedkeuring van de hypotheekaanbieder. Dit kan enkele weken duren. Heb je de offerte binnen lees je deze goed door. Een ervaren hypotheekadviseur zal je hierbij helpen. Ga je akkoord met de offerte, dan teken je en volgt de notariële afhandeling. Een notaris stelt de hypotheekakte op die je tekent om de hypotheek officieel te maken. De notaris zorgt voor de uitbetaling van de nieuwe hypotheek en de aflossing van de oude hypotheek. Tot slot: Informeer je huidige hypotheekverstrekker over de oversluiting en controleer of alle betalingen en administratieve wijzigingen correct zijn doorgevoerd.
Tijd om de voorlopige aanslag aan te laten passen
Nu dit allemaal geregeld is, is het tijd om de belastingdienst te informeren over je nieuwe situatie, zodat de maandelijkse teruggave van hypotheekrente gewijzigd kan worden. Ook dit kun je zelf doen of je vraagt een belastingadviseur om hulp. Als je zelf de aanpassing wilt doorgeven, log je in op je persoonlijke omgeving (Mijn Belastingdienst) met je DigiD.
- Klik op ‘Inkomstenbelasting’ en vervolgens op ‘Voorlopige aanslag’.
- Kies voor ‘Wijzigen voorlopige aanslag’. Hier kun je de gegevens van je nieuwe hypotheek invullen.
- Vul de gegevens van je nieuwe hypotheek in, zoals het hypotheekbedrag, de rente, en de looptijd. Op basis hiervan wordt de belastingteruggave berekend.
- Geef ook eventuele wijzigingen in je eigenwoningforfait en andere aftrekposten op.
- Controleer alle ingevulde gegevens zorgvuldig, zodat je precies weet wat de maandelijkse teruggave van de hypotheekrente wordt.
- Bevestig de wijziging van je belastingteruggave en verzend het formulier.
Veel succes! En als je vragen hebt of advies wilt, bel met Siewe Wonen. Wij kennen een aantal heel goede belastingadviseurs en hypotheekadviseurs, waarmee we je graag in contact brengen.