Nieuws /

Mag ik een dakkapel op mijn huis plaatsen?

Mag ik een dakkapel op mijn huis plaatsen?

Wil je een dakkapel op je huis plaatsen? Wat een goed idee, want het levert je veel extra ruimte én licht op. Naast het extra woongenot verhoog je hiermee ook de waarde van je huis. Maar mag je zonder vergunning een dakkapel plaatsen? Het plaatsen van een dakkapel kan aan regels gebonden zijn en vereist in veel gevallen een vergunning. Aan welke regels moet je je houden als je vergunningsvrij een dakkapel plaatst? Je vindt alle informatie in dit artikel.

Een dakkapel op je huis plaatsen, waar begin je?

Lees over de verschillende soorten dakkapellen (kunststof, hout, prefab, maatwerk) en bepaal welke het beste bij jouw huis en wensen past. En ook heel belangrijk: maak een schatting van de kosten en bepaal je budget. Houd rekening met extra kosten voor vergunningen, isolatie en afwerking. Controleer vervolgens bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt. Dit kan vaak online of door contact op te nemen met het bouwloket van je gemeente. Als een vergunning nodig is, dien je de aanvraag in. Dit kan enkele weken tot maanden duren. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten hebt, zoals bouwtekeningen en een situatieschets. Je aannemer en/of architect kan je hierbij helpen.

Voor deze dakkappel heb je geen vergunning nodig

Of je zomaar een dakkapel mag plaatsen, hangt af van een aantal factoren, zoals de locatie van je woning, de afmetingen van de dakkapel en het gemeentelijke beleid. Je hoeft over het algemeen geen vergunning aan te vragen als je dakkapel aan onderstaande criteria voldoet. Maar check dit altijd bij jouw gemeente!

Een dakkapel aan de achterzijde van de woning is vaak vergunningsvrij, mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals:

  • Niet breder dan 1,75 meter.
  • Niet hoger dan 1,5 meter.
  • De dakrand moet minimaal 0,5 meter onder de nok en minimaal 0,5 meter boven de dakgoot blijven.
  • De zijwanden van de dakkapel moeten minimaal 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak blijven.
  • Ook moet de dakkapel voldoen aan de bouwbesluitregels wat betreft veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.

Voor deze dakkapel heb je wel een vergunning nodig

Komt je dakkapel aan de voorzijde van je huis of aan de straatkant, dan heb je meestal een vergunning nodig. De eisen kunnen per gemeente verschillen, dus het is belangrijk om contact op te nemen met je gemeente voor de specifieke regels en het indienen van een vergunningsaanvraag. In sommige gemeenten moet je dakkapel voldoen aan de eisen van de welstandscommissie. Deze commissie beoordeelt of de dakkapel past bij het uiterlijk van de buurt en de woning.

Vergeet je buren niet als je een dakkapel op je huis wilt plaatsen

Of je nu wel of niet een vergunning moet aanvragen voor je dakkapel, het is altijd netjes én aan te raden om de buren over je voorgenomen uitbouw te informeren. Als je een vergunning moet aanvragen, kunnen je buren bezwaar maken. Ervaring leert dat onbekend onbemind maakt, dus betrek je buren in het proces. Misschien kunnen jullie zelfs samen optrekken bij het plaatsen van een dakkapel.

10 tips voor het plaatsen van een dakkapel op je huis

Tot slot zetten we nog 10 tips op een rij voor het plaatsen van een dakkapel op je huis. Doe er je voordeel mee. En als je advies wilt, de makelaars van Siewe staan voor je klaar.

  1. Controleer of je een vergunning nodig hebt.
  2. Prefab of maatwerk? Kies wat bij je past.
  3. Kies tussen hout, kunststof of aluminium.
  4. Stel een budget op en houd rekening met extra kosten.
  5. Vraag meerdere offertes aan voor de beste deal.
  6. Check referenties en reviews van aannemers.
  7. Laat je buren weten over je plannen om problemen te voorkomen.
  8. Maak de zolder vrij voor de bouw.
  9. Dien alle benodigde vergunningen tijdig in.
  10. Controleer het werk bij oplevering en zorg voor een opleveringsrapport.