Nieuws /

Jasper Siewe, 25 jaar makelaar in het Gooi

Jasper Siewe is al 25 jaar NVM-makelaar in het Gooi. En dan krijg je volgens de traditie het makelaarsstokje. Vrijdag 8 januari was het zover. Alfred de Kleermaeker (voorzitter NVM ’t Gooi) rijkte het makelaarsstokje uit. De verrassing was groot, want Jasper had er zelf helemaal niet bij stil gestaan. De glimlach op de foto spreekt boekdelen! Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Vroeger stond het beroep ‘makelaar’ bekend als iemand die kooplieden met elkaar in contact bracht en ze bijstond met advies. Of dat nou ging op huizen, schepen, meubels en eten. Op zich is er in dat opzicht niet veel veranderd. Nog steeds brengt een makelaar vraag en aanbod samen en staat de (aankoop)makelaar je bij met advies.

Hoe onderscheid je kwaliteit van de beunhaas?

Omdat er in de vorige eeuwen wat makelaars rondliepen die niet voldoende kwaliteit boden, verenigden de makelaars zich in een gilde. Dit was in de 16e eeuw. Dit gilde zorgde ervoor dat je als makelaar beschermd was tegen concurrentie van makelaars die niet door het stadsbestuur waren aangesteld. Daarbij kon je als lid van de gilde kwaliteit van je werk garanderen aan je klant. Goed beschouwd was het makelaarsgilde de voorloper van NVM en ERA.

Het makelaarsstokje was een garantiebewijs

Om de beunhazen van de kwaliteitsmakelaars te onderscheiden werd een keurmerk bepaald. Dit gebeurde in de vorm van een stokje, waarom het wapen van de stad was aangebracht. Tot de 18e eeuw werd het makelaarsstokje gebruikt én nu wordt het stokje uitgereikt als een NVM-makelaar een jubileum viert. Jasper ontving nam het makelaarsstokje met trots en blijdschap in ontvangst.

“De jaren vliegen voorbij en elke dag werk ik nog met plezier als makelaar. Dat je na 25 jaar op deze manier in het zonnetje wordt gezet, is natuurlijk hartstikke leuk. En morgen… dan gaat het leven gewoon weer door en gaan we weer heel veel klanten blij maken met een nieuw huis.”

Meer weten over het makelaarsstokje?

Wil je meer weten over het makelaarsstokje of over de wijze waarop NVM ontstaan is? Lees dan even verder op de site van NVM. Ook leuk om te lezen is het blog waarin Jasper vertelt over het feit dat het kantoor Siewe al bijna 100 jaar bestaat. En wil je Jasper als jouw aankoopmakelaar of makelaar om je huis te verkopen? Bel dan even met ons kantoor. Plannen we gelijk een afspraak met je in.

Menu