Nieuws /

Hoe vind je een huis?

In 10 stappen naar jouw droomhuis

Hoe vind je jouw droomhuis? Omdat we het je graag makkelijk maken bij Siewe, hebben we een stappenplan gemaakt. In 10 stappen leggen we uit wat er allemaal komt kijken bij de zoektocht naar een nieuw huis. Daarbij lees je in dit artikel hoe het werkt met een bod uitbrengen en waar je op moet letten als je een huis bezichtigd. Lees je mee? En bel gerust als je vragen hebt.

Stap 1. Bereken wat je kunt betalen

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je beschikbare budget is, want dat bepaalt in welke prijsklasse je kunt zoeken. Laat een financieel adviseer een grove berekening voor je maken. Heb je een koopwoning? Maak dan gebruik van de gratis waardebepaling van Siewe. Je overwaarde kun je meenemen om je nieuwe huis deels te financieren of supermooi te maken. Nog een tip! Bedenk of de maandlasten die de hypotheekadviseur heeft voorgerekend passen bij het leven dat je nu hebt én wat je in de toekomst wilt hebben.

Stap 2. Droomhuis zoeken (Funda, makelaar)

Nu je weet in welke prijsklasse je kunt zoeken, begint de speurtocht. Struin Funda op je gemak af. Je kunt ook de aankoopmakelaar van Siewe voor je aan het werk zetten. Wij gaan met je in gesprek, verkennen je wensen. Vervolgens checken we onze systemen of er iets tussen zit wat bij jou past. Soms komen we met woningen die je misschien zelf niet zou kiezen, maar die wel positief verrassen. Doordat we ERA-makelaar zijn, putten we ook uit het netwerk van ERA. Een fijne extra. En ook heel handig. Wij krijgen vaak voor de woning op Funda staat het aanbod te zien. Dat spelen we natuurlijk gelijk naar jou door, zodat je een voorsprong hebt.

Stap 3. Woning bezichtigen met aankoopmakelaar

Komt er een huis voorbij wat aan jullie wensen lijkt te voldoen. Plan dan een bezichtiging in. Je kunt een aankoopmakelaar van Siewe meenemen. Dat is best slim, want wij hebben ons van tevoren verdiept in de ontwikkelingen in de buurt en de staat van het huis. Ook weten we waarvoor de woningen in de buurt verkocht worden. Daarnaast kijken we tijdens de bezichtiging met een technisch oog naar het huis. Als er gebreken zijn, hoor je dat gelijk én kunnen we je een inschatting geven van de kosten om de gebreken te verhelpen. Het enige waar jij nog op hoeft te doen is te bepalen of je jezelf hier ziet wonen.

Stap 5. Energiebesparende maatregelen checken

Het is steeds meer aan de orde. Energie besparen! Vind jij het ook belangrijk om nu en/of op termijn duurzaam te wonen? Check dan hoe het zit bij het huis dat je bekeken hebt. Hebben de huidige eigenaren daar recent iets aan gedaan of zit er voor jou een kostenpost aan te komen? Laat het door je aankoopmakelaar navragen bij de verkopende makelaar.

Stap 6. Bod uitbrengen

Je bent verliefd en wilt een bod uitbrengen, maar hoe doe je nou een goed bod? Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen. Onze aankoopmakelaars hebben marktkennis én ervaring. Samen bepalen we het bod. Het hangt heel erg af van de gekozen verkoopprocedure of je vervolgens in onderhandeling gaat. Bij ‘bieden’ is het iets spannender. Dan bepaalt de verkoper wie het huis krijgt op basis van alle binnengekomen biedingen. Je kunt hier meer over lezen in het blog Is overbieden slim?.

Stap 7. Voorlopig koopcontract tekenen

Het is gelukt! Je bod is geaccepteerd en je bent eigenaar van een nieuw huis. Gefeliciteerd! Nu ga je het voorlopig koopcontract tekenen. Hierin worden alle afspraken en ontbindende voorwaarden vastgelegd. Als beide partijen aan alle voorwaarden voldoen, is het koopcontract definitief. Mogelijke ontbindende voorwaarden kunnen je financiering of een bouwkundige keuring zijn.

Stap 8. Huis laten taxeren en hypotheek afsluiten

Je weet nu welk bedrag je moet lenen en je klopt (weer) aan bij je hypotheekadviseur. Je wordt gevraagd allerlei stukken te overleggen, zodat de bank kan zien of je kredietwaardig bent. Een taxatierapport is onderdeel van de stukken die je moet overleggen. Siewe kan dit rapport voor je maken als we niet je aankoopmakelaar zijn.

Stap 9. Notaris

Op de dag dat je de sleutel krijgt, ga je naar de notaris. Vooraf ga je naar je nieuwe huis om te controleren of alles nog in de staat is waarin jij het huis gekocht hebt. Als je een aankoopmakelaar van ons hebt ingeschakeld, gaan we natuurlijk met je mee. Bij de notaris teken je de akte van levering en de hypotheekakte. Hoera, het huis is nu van jou!

Stap 10. Inrichten en genieten

Hoeveel er geklust moet worden, hangt af van het huis dat je gekocht hebt. Ga je het zelf doen of laat je het doen. Onze laatste tip. Vraag bij bekenden na met wie zij goede ervaringen hebben. En vraag meerdere offertes op, zodat je kunt vergelijken. Rest ons nog je heel veel succes en plezier te wensen in je nieuwe huis!

Vragen? Neem contact op!

Wil je een huis gaan kopen en doe je dat graag samen met een aankoopmakelaar van Siewe? Of heb je behoefte aan een waardebepaling of taxatie? Siewe Wonen helpt je graag. Wij zijn van alle markten thuis. Bel: 035-6990044 of mail naar: wonen@siewe.nl.

Menu