Nieuws /

Een nieuw model taxatierapport

Met ingang van 1 oktober 2021 gaat het nieuwe model taxatierapport in, maakt NVM in juni bekend. Maar wat heb je daar nou aan als consument en op welke punten is het rapport uitgebreider. Je leest het allemaal in dit artikel dat Siewe Wonen met plezier voor je schreef.

Het vernieuwen van een taxatierapport is niet bijzonder. Het gebeurt éen keer in de zoveel tijd. Daarmee wordt continu ingespeeld op actualiteiten. Zoals je weet, speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. We zien dat terug als mensen een huis kopen. Ze vragen ons actief naar het energielabel en huizen waar diverse duurzaamheidsmaatregelen zijn getroffen vallen extra in de smaak.

Het vernieuwde taxatierapport speelt hierop in. Het vernieuwde taxatierapport vervangt het ‘taxatierapport woonruimte 2018’. Met het nieuwe rapport wordt de kwaliteit en diepgang van de taxatie vergroot. Wat precies de verschillen zijn tussen het oude en nieuwe taxatierapport zetten we hieronder voor je op een rij.

Nieuw taxatierapport geeft inzicht in mogelijke herstelkosten

Het nieuwe rapport geeft je meer inzicht in de energetische waarde en bouwkundige staat van je huis. Voorheen stond er alleen in het rapport of de staat van het huis slecht, matig of goed was. En ook de herstelkosten werden niet genoemd. Met het nieuwe taxatierapport wordt een indicatie gegeven van de risico’s op korte en lange termijn en eventueel bijkomende kosten voor het herstel van onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblematiek en overige bouwkundige gebreken van de woning. Ook kosten voor mogelijke verduurzaming staan in het nieuwe rapport. Verder wordt eventuele erfpacht en de Vereniging van Eigenaars uitdrukkelijker meegenomen in een taxatie.

Ook banken hebben baat bij nieuwe taxatierapport

Heel handig allemaal, want hierdoor weet je veel beter wat de staat van het huis is dat je koopt en voor welke kosten je eventueel komt te staan. Ook voor jouw bank is het nieuwe taxatierapport waardevol omdat financiële risico’s in kaart zijn gebracht.

Hoe zit het met de kosten?

Een taxateur doet nog steeds dezelfde fysieke opname. Maar eenmaal op kantoor zal de Siewe taxateur langer bezig zijn met het uitwerken en rapporteren van de nieuwe modules ‘bouwkunde’ en ‘duurzaamheid’. Deze extra tijd, zie je terug in de kosten. Een taxatie bij Siewe is natuurlijk nog steeds heel scherp geprijsd, daarbij kunnen we snel voor je schakelen. Bel ons vooral als je meer wilt weten.

Hoe gaan we bij Siewe om met het nieuwe taxatierapport?

Onze makelaars en taxateurs scholen zichzelf continu bij. Goede kans dat we voor dit uitgebreidere taxatiemodel ook weer de boeken in moeten duiken. Geen probleem. Dat doen we met plezier, want daarmee kunnen we jou garanderen altijd de laatste kennis in huis te hebben.

Siewe Wonen is een allround makelaar in het Gooi met zeer ervaren aankoopmakelaarsverkoopmakelaars en taxateurs in teams. In een klein team met korte lijnen is het makelaarskantoor actief in een groot gebied. Juist door jou alles uit handen te nemen, kan Siewe van meerwaarde zijn. Zorgeloos kopen en verkopen en er juist op dit moment het maximale uithalen. Siewe Wonen helpt je. Ook dus als je een taxatie nodig hebt, omdat je een nieuwe woning hebt gekocht.

Menu