Heb je je huis verkocht en komt het moment van opleveren in zicht? Tijd om je bestaande huis nog één keer flink onderhanden te nemen voor je verhuist. Natuurlijk zuig en dweil je alles, maar wist je dat er nog veel meer zaken zijn die belangrijk zijn én waar je aan kunt denken om de toekomstige bewoners een warm welkom te geven en voor jezelf alles goed te regelen? We zetten het voor je op een rij in deze handige checklist ‘oplevering koophuis’.
Controleer of alle afgesproken werkzaamheden zijn uitgevoerd
Zijn er met de toekomstige bewoner afspraken gemaakt over nog uit te voeren werkzaamheden of zijn er, tussen het sluiten van de koop en de oplevering, zaken kapotgegaan? Zorg dat alles gemaakt is en functioneert zoals de koper mag verwachten en zoals afgesproken. Als je dit achteraf moet doen, bevordert dat de verstandhouding niet en kun je voor hogere kosten komen te staan.
Sleutels verzamelen voor oplevering van je bestaande huis
Zorg dat je voor de oplevering alle sleutels van binnendeuren en toegangsdeuren verzamelt. Label ze duidelijk. Denk er ook aan om aan vrienden en familie reservesleutels op te vragen, zodat de kopers alle sleutels in bezit hebben. Vraag ook aan buren om hun sleutels weer in te leveren. Het is tenslotte aan de nieuwe bewoners om te bepalen aan wie ze de sleutel toevertrouwen.
Documentatie en garantie van je koophuis
Verzamel alle documentatie die bij het huis hoort, zoals garantiebewijzen, gebruiksaanwijzingen van apparaten en onderhoudsdocumenten. Dat scheelt je na afloop gedoe, want de kans is groot dat de kopers jou gaan bellen als er iets stuk gaat of als ze het gebruik van een apparaat niet snappen. Vergeet ook de certificaten ten aanzien van duurzaamheid niet aan het stapeltje toe te voegen voordat de oplevering van je bestaande woning plaatsvindt.
Contracten en eindstanden bij oplevering van je huis
Noteer de standen van gas, water en elektriciteit en geef deze door aan de leveranciers, zodat zij de eindafrekening voor je kunnen opmaken. Als je van dezelfde leveranciers gebruik blijft maken, kun je ook gelijk je adreswijziging doorgeven. Regel tijdig de overstap of het afsluiten van nieuwe contracten voor internet, televisie, telefonie en eventueel andere abonnementen.
De notaris zal de eigendomsoverdracht regelen
Zorg ervoor dat je de juiste documenten bij de notaris hebt aangeleverd en dat je een afspraak hebt voor de ondertekening. Het is belangrijk dat je op de dag van oplevering een opstalverzekering hebt afgesloten. Overweeg ook andere verzekeringen zoals inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering.
Adreswijziging doorgeven
Vergeet niet om je adreswijziging door te geven aan de gemeente, je werkgever, banken en andere relevante instanties.
De eindschoonmaak van je bestaande woning
Zorg ervoor dat je je bestaande huis helemaal leeg oplevert. Check ook goed de garage/berging en tuin. Daarna is het tijd voor een grondige schoonmaak. Dat kost echt wel wat tijd, dus hou daar rekening mee en doe dit niet een uur van tevoren. Zuig, stof en dweil en vergeet niet de keukenladen en de binnenkant van andere vaste kasten en laden mee te nemen. Maak de toiletten goed schoon en neem daarna alles mee. Loop een laatste rondje door je huis en klaar.
Geef de nieuwe bewoners van jouw koophuis een warm welkom
Hoe leuk is het als je voor de nieuwe bewoners een bosje bloemen klaarzet en een lijstje achterlaat met de namen van de naaste buren en de beste plekken om goed te eten of eten af te halen. Een klein gebaar kan voor de nieuwe bewoners van jouw koophuis een groot verschil maken.