Nieuws /

Bieden op een huis: dit is hoe het gaat!

Ben je zover en wil je gaan bieden op het huis dat je bezichtigd hebt? Dan ben je vast benieuwd hoe bieden werkt en wat je het beste kunt doen om het juiste bod uit te brengen. Niet te hoog en zeker niet te laag. En onder welke voorwaarden breng je het bod uit? Het is allemaal heel belangrijk. In dit artikel lees je hoe het bieden op een huis gaat. Als je dit gelezen hebt, weet je hoe je meer kans maakt om overeenstemming te bereiken met de verkoper, hoe je de hoogte van je bod bepaald en welke typen biedingen er zijn.

Op welke manieren kun je op een huis bieden?

Als iemand een huis verkoopt, zijn er verschillende manieren om met de koper overeenstemming te bereiken over de prijs. Meestal heb je zelf niet direct contact met de verkopende partij en spreek je vooral de makelaar. Via de makelaar breng je een bod uit. Je kunt één-op-één in onderhandeling zijn, dat heet dan ‘vrije onderhandeling’. Of er kan sprake zijn van een ‘gesloten bieding’. We leggen beide situaties uit.

Bieden op een huis tijdens een vrije onderhandeling

Bij een vrije onderhandeling breng je via de makelaar een bod uit. De makelaar geeft dit bod door aan de verkoper. De verkoper bepaalt dan of dat bod naar wens is of dat hij/zij een tegenvoorstel doet óf aangeeft dat hij/zij daar niet mee akkoord gaat. Dan moet je met een hoger bod of betere voorwaarden komen. Over die voorwaarden vertellen we verderop meer. Soms zijn er een aantal telefoontjes nodig om tot elkaar te komen. Soms kom je er niet uit en gaat de koop niet door.

Bieden bij inschrijving

In tijden dat er heel weinig aanbod is of als het huis heel populair is, kan de verkoper kiezen voor een ‘bieding bij inschrijving’. Je bezichtigt dan het huis en brengt je bod uit bij de makelaar als je het huis graag wilt hebben. Je weet niet wat een ander geboden heeft, dus dat is best wel spannend. Na de sluitdatum wordt degene met het beste bod (hoogte en voorwaarden) gebeld door de makelaar met het goede nieuws.

Hoeveel bied je op een huis?

Dan is er ook nog de vraag, wat bied je op een huis? Je wilt natuurlijk niet te veel bieden, want dat zou zonde zijn, maar als je te weinig biedt, vis je naast het net. Je kunt onderzoeken voor welke prijzen huizen in de buurt zijn verkocht. Dat is lastig, want je hebt zelf meestal geen toegang tot de database waar deze cijfers in staan. Je kunt wel zien voor welke prijzen huizen in de omgeving te koop staan en misschien heb je geluk en spreek je toevallig iemand die je meer over de prijs van een verkocht huis in de omgeving kan vertellen.

Dan is er nog de gevoelswaarde. Wat heb jij voor het huis over? En hoeveel interesse is er in het huis? Als we je een tip mogen geven: schakel een aankoopmakelaar in. Een aankoopmakelaar heeft inzage in de prijzen waarvoor andere woningen verkocht zijn. Daarbij hebben zij veel kennis van de lokale markt én kunnen ze ook wel eens polsen bij andere makelaars hoe groot de belangstelling is voor het huis. Met een aankoopmakelaar heb je een stapje voor.

Waarom zijn de voorwaarden belangrijk als je op een huis biedt?

Bij het bieden op een huis kunnen verschillende voorwaarden worden gesteld door zowel de koper als de verkoper. Deze voorwaarden kunnen invloed hebben op de acceptatie van het bod en de uiteindelijke verkoop. We zetten de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij.

1. Financieringsvoorbehoud

Dit is een veelvoorkomende voorwaarde waarbij de koop wordt ontbonden als de koper geen hypotheek kan verkrijgen. Als je zeker weet dat je je financiering rond krijgt, dan kan het heel interessant zijn om te bieden op het huis zonder financieringsvoorbehoud. Dat geeft de koper veel zekerheid. Let op! Je moet het wel echt heel zeker weten. Vraag je aankoopmakelaar om advies.

2. Bouwkundige Keuring

De koper kan een voorwaarde stellen dat de koop alleen doorgaat als de woning een bouwkundige keuring doorstaat. Als er ernstige gebreken aan het licht komen, kan de koper afzien van de koop of opnieuw onderhandelen over de prijs.

3. Voorbehoud van Verkoop Eigen Woning

Soms stelt een koper de voorwaarde dat de koop alleen doorgaat als zijn eigen woning verkocht is binnen een bepaalde periode. Dit voorkomt dat de koper met dubbele woonlasten komt te zitten. Ook als je deze voorwaarde laat vallen, bied je de verkoper meer zekerheid, maar maak je het voor jezelf wel spannender. Vraag je aankoopmakelaar om advies.

4. Bepaalde Overnamedatum

De koper of verkoper kan een specifieke datum voor de overdracht van de woning eisen. Dit kan belangrijk zijn als een van de partijen een strakke planning heeft of andere verplichtingen. Als het even kan, stel dan bij je bieding voor dat je de verkoper graag tegemoet komt en deze datum in overleg bepaald.

Heel veel succes met bieden en als je vragen hebt… Siewe Wonen staat voor je klaar.